Wat is keramiek ?
Het woord keramiek komt van het Griekse woord keramos, wat aardewerkvat of drinkvat betekent. Een keramist is een pottenbakker die met keramiek werkt. Het beroep Keramist is een niet alledaags.

Keramiek ontstaat door verhitting van klei door het te bakken in een oven op minimaal 1000C. Daardoor is het proces onomkeerbaar en is de klei, steen geworden. Tijdens het bakken krimpt het werk 10%.

Tussen het pak klei en het uiteindelijke kunstwerk bevinden zich vele stappen. Iedere stap heeft zijn aandacht nodig om de volgende stap te kunnen laten slagen. Steeds ontdek ik weer een nieuw hoofdstuk op het gebied van decoreren en vaardigheden bij, bv. portret boetseren, het maken van gietmallen van gips, werken met porselein. De vele soorten klei, van grove chamotte tot porselein, maken dat je ermee kunt bouwen of boetseren, dat noemen we handvormen. Draaien op een draaischijf heeft weer zijn eigen technische vaardigheden waar concentratie en rust belangrijk zijn.

Het werken met brons kent andere processen, dan bouw ik met was een beeld op. De bronsgieter maakt er een mal van en zorgt ervoor dat er een bronzen beeld uit de mal komt. Dat beeld wordt bewerkt met slijptol en dremel en vervolgens gepatineerd tot de gewenste kleur.

Afgelopen jaren heb ik mij verdiept in het werken met porselein. je kunt ermee gieten, boetseren en draaien. Het is een “korte” klei (=niet plastisch)wat het lastiger maakt om mee te werken en het heeft een groter geheugen dan gewone klei. Het wordt op 1240 graden gestookt en krimpt 20%, dat maakt dat de uitstraling delicaat en hoogwaardig wordt.