Wat doet een keramist?
Vijftien jaar geleden wist ik dat niet en nu ben ik zelf keramist! Het woord keramiek komt van het Griekse woord keramos, wat aardewerkvat of drinkvat betekent. Een keramist is een pottenbakker die met keramiek werkt.

Keramiek ontstaat door verhitting van aardewerk door het te bakken in een oven van minimaal 1000C. Daardoor is het proces onomkeerbaar en is de klei, steen geworden. De vele technische mogelijkheden op het gebied van klei overzag ik nog niet toen ik in 2006 een beeldje van onze hond maakte.

Tussen het pak klei en het uiteindelijke kunstwerk bevinden zich vele processen. Ontwerpen, vormen, decoreren, drogen, bisquit bakken, glazuren en afbakken. Iedere stap heeft zijn aandacht nodig om de volgende stap te kunnen laten slagen. Steeds komt er voor mij een nieuw hoofdstuk op het gebied van decoreren en vaardigheden bij, bv. portret boetseren, het maken van gietmallen van gips, werken met porselein. De vele soorten klei, van grove chamotte tot porselein, maken dat je ermee kunt bouwen of boetseren, dat noemen we handvormen. Draaien op een draaischijf heeft weer zijn eigen technische vaardigheden waar concentratie en rust belangrijk zijn.

Het werken met brons kent andere processen, dan bouw ik met was een beeld op. De bronsgieter maakt er een mal van en zorgt ervoor dat er een bronzen beeld uit de mal komt. Dat beeld wordt bewerkt met slijptol en dremel en vervolgens gepatineerd tot de gewenste kleur.

Afgelopen jaren heb geleerd om met porselein te gieten , boetseren en te draaien. Het is een “korte” klei (=niet plastisch) maar zo delicaat en hoogwaardig, ik ben helemaal verliefd geworden.

vaas gieten met rode gietklei
blad van porselein in kom