Welkom op mijn site, mijn naam is Rietje van Tuijl- van de Voort(1961).

Sinds 2007 wonen wij in Lunteren op “De Riethoeve”, een inspirerende plek in het buitengebied.

Sinds 2006 zitten mijn handen in de klei. Het fascineert mij telkens weer dat mijn handen een beeld kunnen creëren uit een homp klei. In mijn hoofd zit een idee en dat maken mijn handen. Het uitgedachte idee ondergaat tijdens het creëren altijd verassende wendingen en verandert inzichten, dat maakt het spannend en geeft mij gedrevenheid. Zo ben ik continu aan het ontdekken en ontwikkelen.

Sinds 2017 geef ik keramiek- en boetseerlessen in het Cultureel centrum “Cultura” in Ede. Het overdragen van kennis en het enthousiasmeren van cursisten geeft mij veel voldoening en inspiratie.

In 2017/2018 ben ik dieper de glazuurtechnologie in gedoken. Het oplossen van problemen en het samenstellen van eigen glazuren vind ik boeiend.

In 2018/2019 heb ik extra leerjaar Handvormen in Gouda afgerond. In dit jaar ben ik voor mijn gevoel op de kop gezet en werd ik flink heen en weer geschud. Het doel was, om eruit te laten komen wat in mij zit, mijzelf de vraag stellen: “waarom maak ik wat ik maak?” Wat hebben mijn werkstukken met elkaar gemeen? Zo kwam er beweging en ontwikkeling in mijn werk van binnenuit, vanuit de Kern. Alsof er laagjes afgepeld werden. Daarin ging ik terug naar de primaire vormen en besefte dat vanuit deze vormen beelden ontstaan. De weg tussen die basisvorm en het uiteindelijke beeld is heel spannend en inspirerend. Zo ontstond vanuit een halfronde vorm een geometrische vorm en ging daarmee bouwen, assembleren. Mijn Art Deco stijl “Haasje-je-niet” werd geboren en werd geselecteerd voor de expositie in Museum Gouda. Een groot compliment en erkenning van mijn werk.

Naast dit geometrische werk, werd ook ander werk geboren maar dan organische vormen, de natuur zijn gang laten gaan met vloeibare klei. Unieke fragiele bladvormen met glazuren aan elkaar laten groeien in de oven. Plexiglas als drager van dit bladerdek op een paneel aan de muur, is een mooie ontdekking. Zo ontstonden muurinstallaties met als titel: “Bladeren in herinneringen” en  “memories”.

Samenvattend, mijn nieuwe werk gaat over vormen, gelaagdheid en ritme. Geometrische-en organische lijnen, beiden komen voor in de natuur, gaven mij nog meer bewondering voor onze Schepper. De veelheid aan bladvormen, de gelaagdheid van een bladerdek in het bos, het ritme van gelaagdheid komt telkens terug in de natuur, bv. in rotsformaties maar ook in mensen en dieren. Met mijn werk wil ik mensen bewust laten worden van de veelkleurigheid en de kwetsbare schoonheid van de schepping.